Ruosniemi Town Hill Center

Reittikartta 2024

Voit klikata reittikarttaa suuremmaksi.

 

Katso alta reittien esittelyvideo.

Reittien vaikeusasteet

Aloittelija

Aloittelijoille suunnattu rata. Pitävä ja tasainen pinta. Helposti ylitettäviä kumpuja ja kallistettuja mutkia. Ei yllätyksiä.

Helppo

Kuten vihreä rata, mutta haastavampi ja vauhdikkaampi. Voi olla pieniä pöytähyppyreitä ja helppoja jyrkkiä kohtia.

Keskivaikea

Sisältää haastavia elementtejä ja vauhdikkaita osuuksia. Radan pinta voi olla liukas, irtonainen tai hyvin epätasainen. Vaikeimmat elementit ovat kierrettävissä.

Vaikea

Haastava rata, joka vaatii taitoa ja kokemusta. Vaikeimmat elementit eivät yleensä ole kierrettävissä. Tutustu rataan aina huolellisesti ennen ajamista.

Reittityypit

Flow-rata on rata, jossa ei tarvitse kertaakaan polkea vauhtia lisää päästääkseen radan loppuun. Flow-rata on yleensä koneellisesti rakennettua leveää, tasaista ja vauhdikasta baanaa, joka voi sisältää kaikenlaisia Bike Park -elementtejä, kuten droppeja ja hyppyreitä.

Enduro-rata on pääasiassa alaspäin viettävä, luonnon omia muotoja ja ominaisuuksia hyödyntävä reitti ja sisältää yleensä hyvin vähän mitään rakennetuja, flow-radalle tyypillisiä elementtejä. Radat ovat teknisempiä ja fyysisempiä kuin flow-radat. Rata voi sisältää myös loivia ylämäkiä ja muita poljettavia osuuksia.

Freeduro-rata sekoitus flowta (freeride) ja enduroa. Rata voi sisältää kaikkea flow-radalle tyypillisiä elementtejä ja endurosta tuttuja teknisiä osuuksia. Rata ei välttämättä aina vietä alamäkeen, vaan joissakin kohdissa saattaa myös joutua polkemaan lisää vauhtia.

2024 reittien esittelyvideo

Bike Park -sanakirja

Bermi

Bermi on maasta tai puusta tehty kallistettu mutka.

Pöytähyppyri, pöytä

Pöytähyppyri on nimensä mukaisesti hyppyri, jossa on hyppyrin nokan ja alastulon välissä on tasainen taso eli pöytä (eng. tabletop jump). Pöytähyppyri bike parkissa on hyvä kohde harjoitella pyörän kanssa hyppimistä ja pyöränhallintaa ilmassa.

Gap-hyppyri, gäppi

Gap-hyppyri on hyppyri, jossa hyppyrin nokan ja alastulon välissä on tyhjää tilaa. Gap-hyppyrit ovat yleisiä elementtejä mustaksi merkatuilla radoilla. Myös punaisella radalla näitä voi esiintyä, mutta ne ovat yleensä kierrettävissä. Ennen kuin lähtee koittamaan gap-hyppyä, on ensin suositeltavaa harjoitella hyppimistä ja ilmassa oloa pöytähyppyreissä. 

Step up

Puhuttaessa step up -hyppyristä tarkoitetaan hyppyriä, jossa hypätään alemmalta tasolta ylemmälle tasolle. Tällaisen hyppyrin alastulo on yleensä jyrkkyydeltään melko loiva. Yleensä myös hyppyrin nokan ja alastulon välillä on tyhjä tila. Tällaisia hyppyreitä voi löytyä punaiselta tai mustalta radalta.

Step down

Puhuttaessa step down -hyppyristä tarkoitetaan hyppyriä, jossa hypätään ylemmältä tasolta alemmalle tasolle. Hyppyrin nokan ja alastulon välillä on tyhjä tila. Tällaisia hyppereitä voi löytyä punaiselta tai mustalta radalta.

Hainevä, evä

Hainevällä tarkoitetaan kallistettua hyppyriä. Hyppyrin nokan ja alastulon välissä on yleensä tyhjää. Tällaisia hyppereitä voi löytyä punaiselta tai mustalta radalta.

Droppi

Droppi (eng. drop) eli pudotus on este radalla, jossa pudottaudutaan ylemmältä tasolta alemmalle tasolle. Droppi radalla voi olla luonnon oma muodostuma tai puusta rakennettu. Dropit ovat yleisesti ottaen punaisten ja mustien ratojen elementtejä, mutta pieniä droppeja saattaa löytyä myös sinisiltä radoilta.

Offcamber

Offcamberista puhutaan silloin, kun jokin osa radan pinnasta on kalteva. 

Pumppi

Pumppi on yleensä maasta tehty pyöreä kumpu radalla, jonka avulla saadaan säilytettyä olemassaoleva vauhti tai lisättyä sitä. Puhutaan niin sanotusta “pumppaamisesta”. Pumppaamisessa käytetään hyväksi kehon omaa painoa ja pyörä painetaan maata vasten kummun alamäessä, jolloin saadaan lisää vauhtia.

Tupla

Tupla on muodostuma, jossa on kaksi pumppia peräkkäin. Näiden koko saattaa vaihdella paljonkin. Puhutaan myös tuplahyppyreistä. Tuplahyppyrissä ajaja voi valita, että ajaako hyppyristä vaan läpi pumppaamalla vai yrittääkö niin kutsuttua “tuplaamista” eli hyppyä ensimmäisestä pumpista toiseen pumppiin.

Pumptrack

Pumptrack on tasaisella maalla oleva rata, joka koostuu pumpeista, tuplista ja bermeistä. Pumptrack radalla vauhtia “pumpataan” aina lisää seuraavasta pumpista, jolloin vauhtia pystyy ylläpitämään teoriassa loputtomasti oikein ajoitetuilla pumppauksilla. Pumptrack -rata soveltuu kaikenikäisille ja -tasoisille ajajille ja on aloittelijoille loistava paikka harjoitella tasapainoa ja pyöränhallintaa.

Wallride

Wallride on nimensä mukaisesti seinä, jota pitkin ajetaan. Pystysuunnassa wallride on hieman kallellaan. Wallride rakennetaan puusta ja se voi olla sivuttaissuunnassa suora tai kaareva.