Ruosniemi Town Hill Center

Ruosniemi Town Hill Center on Porissa Ruosniemen laskettelukeskuksella sijaitseva hissipyöräilyyn erikoistunut pyöräilykeskus. Toimintaperiaate on sama kuin laskettelussakin, mutta laudan tai suksien sijaan mäet lasketaan maastopyörällä. Pyöräilijät kuljetetaan mäen huipulle laskettelustakin tutulla ankkurihissillä. Maastopyöräilyn suosio on ollut viime vuosina kovassa kasvussa, joten vastaavanlaisia ratkaisuja on rakennettu myös moniin muihin laskettelukeskuksiin. Tämän hankkeen myötä Ruosniemi Town Hill Center on Satakunnan ensimmäinen Bike Park. 

Kesäisin rinteeseen rakentuu monipuolinen valikoima eritasoisia alamäkipyöräilyreittejä. Reittien suunnittelun lähtökohtana ovat lapset ja nuoret sekä se, että laskemaan voi lähteä minkä tahansa tasoinen pyöräilijä. “Kaikille jotakin” onkin hankkeen motto. Helpoimmista reiteistä siis selviää ilman maastopyörääkin. Asianmukainen suojavarustus on kuitenkin ehdoton mäkeen lähdettäessä. Toisaalta rinteeseen rakennetaan myös sellaisia reittejä, jotka pistävät kovatasoisemmankin maastopyöräilijän koville. Rinteeseen tulee myös harjoittelualue, joka soveltuu myös aivan vasta-alkajille. Harjoittelualueella käytössä on taikamatto -hissi, jonka käyttö on kaikille maksutonta. Syksyllä 2022 alueelle valmistui pump track -rata, joka soveltuu kaikentasoisille harrastajille ja on käytössä ilmaiseksi ympärivuoden. Kesän aikana järjestetään aloittelijoille suunnattuja koulutuksia hissipyöräilyyn liittyen ja opetetaan maastopyöräilyn perusteita.

Town Hill Centerin hanketta vie eteenpään joukko porilaisia maastopyöräharrastajia, Porin Slalomseura ry:n alaisuudessa. Tavoitteena on luoda Ruosniemeen isompi kokonaisuus, joka hyödyntää rinteen alamäkireittien lisäksi läheisten metsäalueiden kattavaa ja suosittua polkuverkostoa. Hankkeelle on myönnetty Porin kaupungin Rakkaudella Porilaisille -hyvinvointirahaa.

Hiihtokeskuksen päärakennuksen tiloissa toimii myös pyörä- ja suojavarustevuokraamo, jolloin lajista kiinnostunut pääsee helposti ja edullisesti kokeilemaan maastopyöräilyä rinteessä tai alueen lähimaastossa oikeilla välineillä.

Usein kysytyt kysymykset

Millaisen pyörän tarvitsen mäkeen?

Eniten Ruosniemen Bike Parkista saa irti 150 – 190 mm molemmista päistä joustavalla endurotyyppisellä täysjoustomaastopyörällä. Yleisesti voidaan myös sanoa, että 150 – 190 mm joustavalla pyörällä selviää lähes kaikesta mitä Bike Parkit tarjoaa Suomessa. Mikäli ajaminen painottuu pelkästään koneellisesti rakennettujen ratojen, DH-ratojen ja/tai keskikokoisten/suurten hyppyreiden ajamiseen, voidaan suositella 200 mm joustavaa alamäkipyörää. Alamäkipyörän heikkous on, että se soveltuu yleensä melko huonosti endurotyyppisten ratojen ajamiseen. Pyörässä olisi myös hyvä olla vähintään vannejarrut, mutta suosittelemme hydraulisia levyjarruja. Myös vähemmän joustavilla / jäykkäperäisillä pyörillä pärjää, mutta tällaisten pyörien runkoon kohdistuvat voimat ovat usein huomattavasti kovempia kuin pitempijoustoisissa pyörissä, jolloin niitä ei yleensä valmistajan toimesta suositella Bike Parkissa ajamiseen. Lapsille riittää usein myös vähemmän joustava pyörä. Jos oman pyörän soveltuvuus epäilyttää, kannattaa asiaa tiedustella pyörän myyjältä tai valmistajalta. Myös Bike Parkin henkilökunnalta voi kysyä neuvoa. Meiltä saat tarvittaessa vuokrattua käyttötarkoitukseen soveltuvan pyörän varusteineen. Pyörän ja varusteet voit vuokrata ennakkoon täältä.

Mitä varusteita tarvitsen mäkeen?

Ehdottomana vähimmäisvaatimuksena mäessä ajamiseen on asianmukaisen kypärän käyttö. Alle 15-vuotiailta kuskeilta vaadimme leukasuojallisen kypärän (Full Face) käyttämistä. Yli 15-vuotiaat kuskit voivat ajaa myös avokypärällä oman harkinnan mukaan. Oman turvallisuuden vuoksi suosittelemme kuitenkin, että kaikki käyttäisivät mäessä aina leukasuojallista kypärää. Kypärän lisäksi suosittelemme vahvasti erityisesti polvisuojien käyttämistä, sillä tapaturman sattuessa polvet kolahtavat maahan aina lähes poikkeuksetta. Mahdollisten henkilövahinkojen ehkäisemiseksi myös rinta/selkäpanssarin käyttö on suositeltavaa. Alamäkiajoon suosittelemme myös tasapohjaisten kenkien käyttöä mahdollisimman hyvän poljinpidon saavuttamiseksi. Hyviä käyttötarkoitukseen suunniteltuja kenkiä valmistaa mm. Five Ten, Leatt ja Etnies. Meiltä saat tarvittaessa vuokrattua kaikki tarvittavat varusteet mäkeen joko pakettina tai yksittäin (pl. kengät). Varusteiden vuokrahinnat näet täältä. Voit varata varusteet ennakkoon Bike Parkin vuokraamosta.

Miten hissiä käytetään?

Ruosniemessä hissin käyttäminen tapahtuu pääsääntöisesti itsepalvelu periaatteella. Ennen hissiin menoa kannattaa laskea satula niin alas kuin mahdollista, jolloin vetolaite pysyy paremmin satulan alla. Hissin lähtötasanteella istutaan pyörän päällä toinen käsi ohjaustangolla. Vetolaite otetaan toisella kädellä ja laitetaan satulatolpan taakse, satulan alle. Hissi ei lähde heti vetämään, joten alantasanteella ei ole kiire. Kun hissi lähtee vetämään, on hyvä pitää vetolaitteesta toisella kädellä kiinni ja painaa samalla sitä ”sisäänpäin”, jolloin kapula ei pääse luiskahtamaan ulos. Nousun aikana on hyvä jatkaa yhdellä kädellä ohjaamista samalla kun pitää toisella kiinni vetolaitteesta. Hissistä poistuttaessa, odota kunnes pöyrä nousee ylätasanteen ”kummun” yli ja veto löystyy, jonka jälkeen vetolaite vedetään rauhallisesti pois pyörän takaa ja heitetään sivulle. Mikäli hissin käyttö pelottaa tai sen kanssa on muuten vain ongelmia, voi Bike Parkin henkilökunnalta pyytää apua. Keskuksen henkilökunta auttaa mielellään hissin kapulan antamisessa. Perheen pienimmille voi lipunmyynnistä kysyä lainaan ”Shotgun vetoköyttä”, joka on erityisen hyvä vanhemman seurassa ajavan pienemmän kuskin hinaamiseen mäen päälle. Henkilökunta opastaa tarvittaessa vetoköyden käyttöön. Katso alta opetusvideo ankkurihissin käyttämisestä Bike Parkissa.

Videolla Elise Kulmala ja Petra Karasti näyttävät miten ankkurihissiä käytetään. Lähde: Puss Camp youtubekanava.

Minulla on vain vähän tai ei lainkaan kokemusta Bike Parkissa ajamisesta. Mitä pitää ottaa huomioon ja mistä reitistä kannattaa aloittaa?

Ennen mäkeen lähtemistä on syytä tarkastaa pyörän säädöt. Erityisesti tulee tarkistaa jarrujen toiminta. Myös satula kannattaa laskea niin alas kuin mahdollista, jolloin hissin käyttäminen helpottuu ja alamäkeen ajaessa painonsiirtely pyörän päällä on helpompaa. Alamäkeen ajaessa on hyvä muistaa, että ajaminen tapahtuu pyörän päällä aina seisten. Tästä syystä onkin tärkeää ensin opetella oikeaoppinen seisoma-asento ennen alamäkeen lähtemistä. Ajaminen tapahtuu pyörän keskiön kohdalta polkimilla seisten, jalat ja kädet hieman koukussa, vartalo rentona ja katse suunnattuna eteenpäin. Oman ja muiden turvallisuuden vuoksi on myös hyvä sisäistää alla olevat Bike Park –säännöt. Suosittelemme lajin aloittelijoita osallistumaan kesällä järjestettäviin Bike Park -kursseihin. Kursseilla opetellaan mm. hissin käyttöä, oikeaoppinen ajoasento ja perusajotekniikkaa. Lisätiedot kursseista ja osallistumaan pääset täältä.

Bike Parkin reitit on luokiteltu vaikeustason mukaan värikoodein, vihreän ollessa aloittelija, sininen helppo, punainen keskivaikea ja musta vaikea. Suosittelemme vähän kokemusta omaavien kuskien aloittamaan radasta nro. 2 ”Possujuna”. Possujuna on aloittelijatason rata, joka ei sisällä yllätyksiä. Rata soveltuu hyvin perusajotekniikan opetteluun. Taitojen kasvaessa voi vauhtia lisätä helposti käyttämällä jarruja vähemmän. Possujuna toimiikin usein myös kokeneempien kuskien lämmittelyratana. Suosittelemme ensin ottamaan helpoimmat radat haltuun ennen kuin siirtyy vaikeampiin. Muistathan aina tutustua rataan huolellisesti ensimmäisillä laskuilla. Aivan vasta-alkajille ja erityisesti perheen pienimmille hurjapäille suosittelemme keskuksen harjoitusaluetta. Harjoitusalueen radat ovat hyvin loivia ja hyvä paikka aloittaa lajin opettelu. Harjoitusalueella on käytössä mattohissi, jonka käyttäminen on kaikille ilmaista keskuksen aukioloaikoina. Reittikarttaan, reittityyppeihin ja reittien muihin ominaisuuksiin pääset tutustumaan täältä.

Saako aukioloaikojen ulkopuolella käydä ajamassa?

Ruosniemi Town Hill Centerin kaikki reitit ovat vapaasti käytettävissä kellon ympäri. Mikäli käyt ajamassa aukioloaikojen ulkopuolella, on syytä pitää mielessä muutama asia: 1) Alueella liikkuu myös paljon muita ulkoilijoita, joten otathan ajaessa huomioon myös alueen muut käyttäjät, 2) Pyöräilijä on aina väistämisvelvollinen alueen muihin käyttäjiin nähden, 3) Bike Park sääntöjä tulee noudattaa, vaikka hissit eivät pyörisikään, 4) reittejä ajaessa on noudatettava erityistä varovaisuutta.

Ruosniemen Trail Crew huoltaa myös aktiivisesti Bike Parkin reittejä aukioloaikojen ulkopuolella ja silloin tällöin reittejä voidaan sulkea huoltotarpeen tai turvallisuussyiden vuoksi. Suljettujen reittien ajaminen tai reiteille asettettujen esteiden siirtäminen sivuun on ehdottomasti kielletty! Mikäli huomaat reiteillä selkeitä vikoja tai korjaustarpeita, niin ilmoitathan tästä Bike Parkin henkilökunnalle.

Voinko maksaa liikuntaeduilla?

Meille käyvät käteisen ja yleisimpien maksukorttien lisäksi myös Smartum, ePassi ja Edenred. Mikäli haluat maksaa edellä mainituilla liikuntaeduilla, valitse sovelluksesta palveluntarjoajaksi Ruosniemi Town Hill Center, syötä summa ja näytä kuitti lipunmyyjälle.

Vakuutukset?

Bike Parkin asiakkaita ei ole vakuutettu palveluntarjoajan puolesta. Ruosniemi on Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n jäsenkeskus ja näin ollen noudatamme SHKY:n ja kuluttaja-asiamiehen sopimia Bikepark-palveluja koskevia yleisiä sopimusehtoja. Sopimusehdot pääset lukemaan sivun alareunasta. Lajin ominaispiirteenä on vauhti ja vauhdin kasvaessa myös riski loukkaantua kasvaa, suojavarusteista huolimatta. Tästä syystä suosittelemme harkitsemaan lajiin soveltuvien vakuutusten hankkimista.

Järjestättekö ohjelmaa ryhmille?

Voimme järjestää räätälöityjä aktiviteettipaketteja kaveriporukoille, yrityksille tai mille vaan muulle ryhmälle. Voit esimerkiksi lähteä ryhmäsi kanssa opastetulle lenkille lähimaastoon tai tulla ajamaan alamäkeen tai yhdistää nämä aktiviteetit yhdeksi paketiksi. Pystymme myös järjestämään yksityistunteja itsellesi tai ryhmällesi. Meiltä saat tarvittavan perehdytyksen, pyörät sekä varusteet valitsemallesi aktiviteetille. Lisää tietoa ryhmäaktiviteeteista täältä.

Bike Park -säännöt

1. Tarkista varusteidesi toimivuus. Käytä aina kypärää. Muut suojat ovat suositeltavia.

2. Valitse reitti ja vauhti taitotasosi ja olosuhteiden mukaan. Tutustu suorituspaikkoihin etukäteen. Käytä tarvittaessa kiertoreittejä.

3. Ohita muut rinteessä liikkujat riittävän etäältä. Ylhäältä ja takaa tuleva väistää aina.

4. Pysy radalla, älä muuta sitä tai tee oikolinjoja.

5. Pysähdy vai sellaisiin paikkoihin, joista sinut on helppo huomata. Jos palaat ylöspäin, kiipeä radan ulkopuolella.

6. Huomioi itsesi ja muut!

7. Reiteillä liikkuminen päihteiden vaikutuksen alaisena on kielletty.

8. Pyöräilet aina omalla vastuullasi.

9. Jokaisen velvollisuus on auttaa tapaturman sattuessa. Ilmoita viipymättä onnettomuuksista henkilökunnalle.

10. Noudata aina opasteita ja henkilökunnan ohjeita. Henkilökunnalla on oikeus poistaa hissilippu henkilöltä, joka ei noudata rinnesääntöjä.

HUOM! Ankkurihissin pääsyvaatimuksena alle 15-vuotiailta on Full-Face kypärä.

Full-Facen kypärän voit varata ennakkoon vuokraamo -sivulta.

Bike Park -sopimusehdot

Noudatamme Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n Bike Park-palveluja koskevia yleisiä sopimusehtoja. Sopimusehdot pääset lukemaan alla olevan linkin kautta.