Ruosniemi Town Hill Center

Ruosniemi Town Hill Center on Porissa Ruosniemen laskettelukeskuksella sijaitseva hissipyöräilyyn erikoistunut pyöräilykeskus. Toimintaperiaate on sama kuin laskettelussakin, mutta laudan tai suksien sijaan mäet lasketaan maastopyörällä. Pyöräilijät kuljetetaan mäen huipulle laskettelustakin tutulla ankkurihissillä. Maastopyöräilyn suosio on ollut viime vuosina kovassa kasvussa, joten vastaavanlaisia ratkaisuja on rakennettu myös moniin muihin laskettelukeskuksiin. Tämän hankkeen myötä Ruosniemi Town Hill Center on Satakunnan ensimmäinen Bike Park. 

Kesän 2021 aikana rinteeseen rakentuu monipuolinen valikoima eritasoisia alamäkipyöräilyreittejä. Reittien suunnittelun lähtökohtana ovat lapset ja nuoret sekä se, että laskemaan voi lähteä minkä tahansa tasoinen pyöräilijä. “Kaikille jotakin” onkin hankkeen motto. Helpoimmista reiteistä siis selviää ilman maastopyörääkin. Asianmukainen suojavarustus on kuitenkin ehdoton mäkeen lähdettäessä. Toisaalta rinteeseen rakennetaan myös sellaisia reittejä, jotka pistävät kovatasoisemmankin maastopyöräilijän koville. Rinteeseen tulee myös harjoittelualue, joka soveltuu myös aivan vasta-alkajille. Harjoittelualueella käytössä on taikamatto -hissi, jonka käyttö on kaikille maksutonta. Kesän 2022 aikana alueelle rakennetaan pump track -rata sekä aloittelijoille suunnattu maastopyörärata, jotka soveltuvat kaikentasoisille harrastajille ja ovat käytössä ilmaiseksi ympärivuoden. Kesän aikana järjestetään aloittelijoille suunnattuja koulutuksia hissipyöräilyyn liittyen ja opetetaan maastopyöräilyn perusteita.

Town Hill Centerin hanketta vie eteenpään joukko porilaisia maastopyöräharrastajia, Porin Slalomseura ry:n alaisuudessa. Tavoitteena on luoda Ruosniemeen isompi kokonaisuus, joka hyödyntää rinteen alamäkireittien lisäksi läheisten metsäalueiden kattavaa ja suosittua polkuverkostoa. Hankkeelle on myönnetty Porin kaupungin Rakkaudella Porilaisille -hyvinvointirahaa.

Tulevaisuudessa suksivuokraamon tiloissa toimii myös pyörä- ja suojavarustevuokraamo, jolloin lajista kiinnostunut pääsee helposti ja edullisesti kokeilemaan maastopyöräilyä rinteessä tai alueen lähimaastossa oikeilla välineillä.

Bike Park -säännöt

1. Tarkista varusteidesi toimivuus. Käytä aina kypärää. Muut suojat ovat suositeltavia.

2. Valitse reitti ja vauhti taitotasosi ja olosuhteiden mukaan. Tutustu suorituspaikkoihin etukäteen. Käytä tarvittaessa kiertoreittejä.

3. Ohita muut rinteessä liikkujat riittävän etäältä. Ylhäältä ja takaa tuleva väistää aina.

4. Pysy radalla, älä muuta sitä tai tee oikolinjoja.

5. Pysähdy vai sellaisiin paikkoihin, joista sinut on helppo huomata. Jos palaat ylöspäin, kiipeä radan ulkopuolella.

6. Huomioi itsesi ja muut!

7. Reiteillä liikkuminen päihteiden vaikutuksen alaisena on kielletty.

8. Pyöräilet aina omalla vastuullasi.

9. Jokaisen velvollisuus on auttaa tapaturman sattuessa. Ilmoita viipymättä onnettomuuksista henkilökunnalle.

10. Noudata aina opasteita ja henkilökunnan ohjeita. Henkilökunnalla on oikeus poistaa hissilippu henkilöltä, joka ei noudata rinnesääntöjä.

HUOM! Ankkurihissin pääsyvaatimuksena alle 15 vuotiailta on full-face kypärä.

Kypäriä vuokrattavissa lipunmyynnistä.

Bike Park -sopimusehdot

Noudatamme Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n Bike Park-palveluja koskevia yleisiä sopimusehtoja. Sopimusehdot pääset lukemaan alla olevan linkin kautta.